Et historisk sammendrag

Prinsesse Kristina av Tunsberg


1256

Vinteren 1256 kom et spansk følge til Norge. De kom med et frieri - et ønske fra kong Alfonso X (også kalt den Vise) om å få kong Håkon Håkonssons datter, prinsesse Kristina, i ekteskap med en av hans brødre.

 
Frieriet ble vurdert i samråd med rikets vise menn, og det ble besluttet å ta imot frieriet. På en betingelse: At prinessen selv fikk velge hvem av brødrene hun ville gifte seg med.

1257

Sensommeren 1257 forlot prinsesse Kristina Tønsberg med et stort følge Hun var da 24 år gammel. Med seg i følge hadde prinsessen med seg Peder til Hamar nærmeste rådgiver utnevnt av Kong Håkon Håkonsson. Peder til Hamar hadde tidligere bistått kongen i flere vanskelig riksspørsmål.


Sira Ferrant, utsendt av Kong Alfonso X, hadde studert sammen med Peder til Hamar og Don Felipe ved Sorbonne universitetet i Paris.


Ferden gikk for seg med store omkostninger og ridderlig prakt (står det i Håkon Håkonssons saga).

Rauen

Paris

Narbonne

De seilte via England til Normandie, og gjennom Frankrike, hvor Kong Ludvig den Hellige tilbød dem hester for den videre reisen.


Reisen ble både spennende og dramatisk.


Etter mange dagsreiser til hest via Rauen, Paris, videre til Narbonne, nærmet følget seg nå Barcelona.


Besøket av det kongelige følget fra Norge skulle komme til å sette spor etter seg hos Kong Jaime. Dette spesielt p.g.a. den norske prinsessen.


Prinsesse Kristina var ikke bare høyreist, lys og vakker, men usedvanlig kunnskapsrik. Hun kunne skrive og lese flere språk, noe som var uvanlig på denne tiden.

Kong Jaime forelsket

Kong Jaime var blitt forelsket i den norske prinsessen. Da besøket var over i Aragon, lot han en av sine beste ryttere reise med kurerbrev til sin svingersønn Kong Alfonso av Kastilla.


I brevet ba han om Kristinas hånd. Han ville komme de spanske prinsene i forkjøpet.


Brevet skulle nå kongen før det norske følge nådde Kastilla. Kong Jaime ville gjøre Kristina til dronning av Aragon.

Lerida Zaragoza Catalayud

Det var blitt senhøstes mens reisen gikk videre med hest og vogn - i alt 70 hester - gjennom Lerida, Zaragoza og Catalayud - med korte opphold i klostre langs veiene.

Burgos

De ankom Burgos på selveste julaften, og hele følget ble tatt vel imot av Kong Alfonso og dronning Violante, som var datter av Kong Jaime av Aragon.


Kong Alfonso hadde i mellomtiden mottatt brevet som kureren hadde bragt ham fra hans svigerfar Kong Jaime.


I samråd med Dronning Violante kalte han til seg sine nærmeste rådsmenn, prinsesse Kristina og noen i hennes følget fra Norge.

Alfonso

Kong Jaimes brev ble lest høyt for hele forsamlingen, men prinsesse Kristina mistet ikke fatningen, selv om dette var mildt sagt overraskende.

 

Kristina

Hun ba vennlig, men bestemt, om å få ordet og sa:

Jeg har kommet til Spania, sendt av min far Kong Håkon Håkonsson av Norge, for å inngå giftermål med en av Kong Alfonsos brødre. Jeg foreslår at rådgiverne sender et brev til Kong Jaime og viser til den tidligere avtalen mellom Dem og min far, en avtale som jeg akter å innfri.
 
Kong Jaime er en stor konge, og jeg vil personlig sende ham et brev og takke for det smigrende tilbudet.

Alfonso

Kong Alfonso var både glad og lettet, og målløs. Her stod han overfor en kvinne som ikke bare visste hva hun ville, men hun kunne skrive også!!

Forlovelsen

Askeonsdag, 6. februar 1258, da mandeltrærne stod i blomst, ble prinsesse Kristina forlovet med Kong Alfonsos yngste bror Felipe i Valladolid i hjertet av Kastilla.

Forlovelsespresangen

Det var her prins Felipe lovet prinsesse Kristina å bygge en kirke til ære for Hellige Olav av Norge.

Bryllupet

Den 31. mars 1258 ble prinsesse Kristina viet til prins Felipe i Kastills viktigste kirke Santa Maria Major. Historien forteller at de to var meget forelsket.

Bryllupsreisen

Bryllupsreisen gikk til Covarrubias.

Valladolid

Etter noen dager reiste det unge paret tilbake til Valladolid, men bare for en kort stund.

Sevilla

Senere flyttet brudeparet til Sevilla. Men prinsesse Kristina ble mye alene, da Felipe stadig var ute på reiser.

Prinsessen syk

En plutselig endring i prinsessen vanligvis så gode helsetilstand tappet henne for krefter.


Døde

Prinsesse Kristina døde av ukjent årsak i 1262, bare 28 år gammel. Mia Søreides bok vil belyse dette nærmere. Prinsessen forsvant ut av historien inntil ...

år 1958

Da fant to murere prinsesse Kristinas sarkofag i stiftskirken i Covarrubias. Nå står den i stiftkirkens søylegang, pyntet med blomster og norske og spanske sløyfebånd, og med det spanske og norske flagg på hver sin side. På veggen er det vakre minneplater og en messingklokke. 
Et minnesmerke over norsk-spanske relasjoner.

1971

I 1971 ble Prinsesse Kristinastatuen avduket på Slottsfjellet i Tønsberg.

1978

I 1978 ble akkurat maken statue avduket utenfor stiftskirken i Covarrubias. Kunstnere er som kjent Brit Sørensen fra Stokke.

2010

Byggingen av kapellet i Covarrubias kom i gang, 748 år etter prinsessens død.

2011

Kapellet ble høytidelig åpnet 28. sept 2011.

Ledelsen fra Fundacion Princesa Kristina de Noruega og en delegasjon fra Den Norske Ambassaden i Madrid var tilstede. I tillegg var ordfører og ledende representanter fra vennskapsbyen Tønsberg tilstede.


Domkirkeodden i Hamar, Pilegrimsfellesskapet St. Jakob i Nidaros, Bergen og Hordaland fylke var også representert. Som gave overrakte Tønsberg kommune en klokke til kapellets klokketårn. Klokken er utformet hos Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg.


Prinsesse Kristina av Tunsberg var representert ved Anna Evely Lindhjem som overrakte et vakkert, utskåret relieff av Prinsessens logo, farge- og gullbelagt. Relieffet var utført av kunstner Torleif Leiulfsrud. Bladgullet var sponset av Jarlsberg hovedgård ved Jorunn Wedel Jarlsberg.


Nøtterøy, 8. mai 2012

Anna Evelyn Lindhjem

Styreleder